БСП: Почитаме паметта на жертвите на арменския геноцид и обещаваме никога да не забравяме

Това заяви от трибуната на НС в декларация от името „БСП за България“ зам.-председателят на парламентарната група Атанас Зафиров

Пълният текст на декларацията:

На 24 април 1915 г. османските власти арестуват арменски интелектуалци и лидери на общността в Константинопол – това е началото на систематична кампания на насилие срещу арменската общност. През следващите години милион и половина арменци бяха депортирани, избити или изпратени на смърт - трагедия, която завинаги засегна поколения арменски семейства.

На 24 април 2015 – 100 години от началото на събитията, българският парламент прие решение за признаване на масовото изтребление на арменците в Османската империя 1915-1922г.

С този акт ние се присъединихме към нациите по света в припомнянето на тази болезнена история. Тогава много от оцелелите бяха принудени да започнат нов живот в нови земи — включително в България. Тук и по света, арменският народ отговори на омразата с надежда. Възстановиха  своите общности,  отгледаха семействата и запазиха културата си.  Разказаха своите истории — и тези на предците си — за да помнят и да гарантират, че геноцид като този, който се случи преди 108 години, никога повече няма да се повтори.

Днес спираме, за момент своята работа, за да си спомним за геноцида – за изгубените животи и подновяваме обещанието си никога да не забравяме.

Нека подновим това обещание. Нека без страх да говорим открито срещу омразата, да отстояваме правата на човека и да предотвратяваме зверствата. И заедно нека удвоим усилията си, за да изградим по-добро бъдеще – такова, в което всички хора могат да живеят с достойнство, сигурност и уважение.

Днес ние от ПГ на „БСП за България“ внесохме предложение Народното събрание да почете с минута мълчание паметта на жертвите. За съжаление, председателският съвет отхвърли това наше предложение. Не може обаче да отхвърли паметта на поколенията, защото почитането на тази дата е също така преклонение пред всички онези станали жертва на масови преследвания, планомерно и съзнателно унищожение и етнически чистки в годините след 1915.

Бог да прости душите на мъчениците!